Totes les persones descendim dels nostres avantpassats africans i, per tant, som el fruit de múltiples moviments migratoris. Des de sempre els éssers humans s'han vist empesos a traslladar-se per motius molt diferents: pel desig de conèixer llocs nous, per amor, per compartir sabers o habilitats o per fugir de la fam, la guerra o la persecució. Així s'han anat formant les diferents cultures i així s'han anat constituint les nostres societats multiculturals actuals.
Les nenes i els nens d'aquest llibre procedeixen d'arreu del món i parlen llengües diferents, però ara tots viuen a Catalunya. Alguns acaben d'arribar, altres ja han nascut aquí. La Samira va anar a Alemanya amb la seva família en una barca i en un camió, fugint de la guerra de Síria, i després un cosí del seu pare els va acollir. L’Amad troba a faltar els amics amb els que jugava a futbol a l'Iraq, però ara té nous amics amb els que juga a futbol aquí. L’Aziza va néixer a Catalunya, on la seva mare va venir fa anys a buscar feina des de Rabat, però parla perfectament darija i li agrada celebrar la festa del sucre amb la família. El pare d’en Yousri és afganès i va venir aquí a estudiar enginyeria mecànica, però va acabar fent de director d'orquestra. La mare de la Natàlia és russa, però es va enamorar d'un català i va acabar establint-se a Catalunya, on va néixer la Natàlia.
La diversitat cultural pot ser molt enriquidora, però de vegades també genera problemes que provenen del desconeixement i dels prejudicis. I és per això que, per assegurar una bona convivència, el millor és conèixer els nostres veïns i veïnes amb els nostres fills, tal com ens proposa aquest llibre.